Over slokdarmafsluiting
Wat is een slokdarmafsluiting?
Een slokdarmafsluiting is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij de slokdarmverbinding tussen de mond en de maag niet goed is ontwikkeld. Door de onderbreking kan er bij een slokdarmafsluiting geen speeksel en voedsel van de mond naar de maag stromen.
Er zijn verschillende vormen van slokdarmafsluiting. Bij de meest voorkomende vorm van slokdarmafsluiting heeft het onderste deel van de slokdarm een verbinding met de luchtpijp. Afwijkingen waarbij meerdere verbindingen of juist geen verbindingen voorkomen, zijn zeer zeldzaam. Is er geen verbinding, dan wordt vaak de Engelse term ‘long gap’ gebruikt (lange afstand). Voor plaatjes over de verschillende vormen van slokdarmafsluiting zie de patiënteninformatietool.
Oorzaak en ontstaan
De oorzaak van een slokdarmafsluiting is grotendeels onbekend. Een slokdarmafsluiting ontstaat al voor de geboorte van een kind. Het is dus een aangeboren afwijking. Rond de vijfde á zesde week van de zwangerschap worden bij het ongeboren kind de luchtpijp en de slokdarm van elkaar gesplitst. Wanneer deze splitsing niet goed verloopt, kan er een slokdarmafsluiting ontstaan.