Lopend onderzoek 19 november 2020

STEPS-EA TRIAL

Een Europese multi-center randomized controlled trial naar het effect van het injecteren van steroïden (Kenacort) bij het oprekken van de slokdarm, ter voorkoming van terugkerende vernauwingen van de slokdarm.

Achtergrond

Ongeveer de helft van de kinderen die worden geboren met een slokdarmafsluiting, krijgt een vernauwing van de slokdarm op de plaats van het litteken. De behandeling voor een vernauwing van de slokdarm is het oprekken van deze vernauwing met een ballon onder volledige narcose. Bij sommige kinderen komt deze vernauwing steeds terug en deze kinderen moeten vaak worden opgerekt. In het verleden hebben artsen bij een aantal van deze terugkerende vernauwingen Kenacort (een medicijn wat ontsteking en littekenvorming tegengaat) ingespoten, waarna bij 5 van de 6 kinderen de vernauwing niet meer terugkwam. Het geneesmiddel Kenacort is echter op dit moment niet geregistreerd als officieel geneesmiddel voor kinderen met een slokdarmafsluiting. Daarom mag het buiten dit wetenschappelijk onderzoek nog niet standaard worden voorgeschreven door artsen.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het inspuiten van Kenacort is om terugkerende vernauwingen van de slokdarm te voorkomen.

Stand van zaken

Op dit moment is er één patiënt in het Erasmus MC geïncludeerd in deze studie en zijn het Radboud UMC en Helsinki University Hospital (Finland) klaar om de eerste patiënt te includeren. Achttien andere Europese centra zijn bezig om de lokale goedkeuringen rond te krijgen, waaronder het Amsterdam UMC.  

Planning en deelname

Het onderzoek loopt en deelname is mogelijk. Informeer hiervoor bij uw arts in het expertisecentrum.